Nuoret juhlivat Suomen mestaruutta
Julkaistu: 01.03.2020 00.00

Pertti Ratsulalla, Erkki Väkiparralla ja Kimmo Aholla oli mieluinen tehtävä sunnuntai-iltapäivän päätteeksi. He pyyhkivät kultaisen pokaalin ja mitalien päältä lunta sivuun, jotta ne saataisiin laitettua nuorten Narukerä pelaajien kaulaan. Hetkeä aiemmin Narukerän Joona Rajala oli sivaltanut pallon jatkoajalla WP/JPS yj:n maaliin ja käynnistänyt Narukerän juhlat kentällä sekä katsomossa.

Seuravaikuttajilla olikin hymy herkässä, kun he laittoivat kultaisia mitaleita nuorten kaulaan. Edellinen A-nuorten Suomen mestaruus oli pelattu Poriin vuonna 2001, jolloin osa joukkueen pelaajista ei ollut vielä edes syntynyt. Tuosta joukkueesta mukana oli tällä kertaa vain valmentaja Tuomas Erkkilä.

Kultainen pokaali peittyi lumeen, kun Narukerän P21-joukkue lähti tavoittelemaan voittoa Amiko-areenalla. Vuoden 2020 ensimmäinen lumisade oli päättänyt saapua Poriin juuri finaalipäiväksi ja se toikin peliin oman lisämausteensa. Pitkiä kuljetuksia tai hienoja syöttöralleja ei Porissa nähty kuin jaksojen alussa. Tämän jälkeen taisteltiin tasaisesti lunta kyntäen tai pitkää palloa heittäen vastustajan päätyyn.

Parhaiten pitkän pallon heitossa onnistui ottelun toisella jaksolla Narukerän maalivahti Santeri Rantanen, joka heitti tyylikkään maalin yhdellä pompulla yli vieraiden maalivahdin. Sääntökirja oli tässä kohtaa kuitenkin tyly ja maalia ei hyväksytty. Rantanen oli ottelussa muutenkin vauhdissa, sillä yhden suoraan vastustajan lapaan heiton ja siitä seuranneen Daniel Beliavein 1-1 tasoitusmaalin hän korvasi torjumalla rangaistuslaukauksen sekä tekemällä hyviä torjuntoja läpi pelin,
- Olemme pelanneet yhdessä tällä jengillä jo monta vuotta, joten tämä voitto antaa ihan huikean fiiliksen kauden päätteeksi. Tänään sain torjuttua pilkun ja muutenkin oli kiva tunnelma pelata kotijäällä kannustavan yleisön edessä. Aika sanaton on olo, fiilisteli mestarimaalivahti Rantanen lumisateessa.

Narukerä siirtyi ottelussa sen 24 minuutilla johtoon, kun Jaakko Hyvönen viimeisteli kovalla laukauksella Leevi Vihtalahden syötöstä johtomaalin. Puoliajalle mentiin lukemissa 1-1, kun lunta oli kentällä jo nilkkoihin saakka. Molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan maalia myös rangaistuslaukauksilla. Ensin Jasu Koljosen yrityksen torjui Santeri Rantanen ottelun 32 minuutilla ja hieman ennen taukoa vastaavan tempun tekin vieraiden maalivahti torjumalla Jaakko Hyvösen yrityksen.

Toisen jakson 54 minuutilla Joona Rajala onnistui ottelussa ensimmäisen kerran ja siirsi Narukerän 2-1 johtoon. Syötön Rajalan maaliin antoi Jaakko Hyvönen. Pitkään näytti siltä, että Narukerän johto kestää sillä peliolosuhteet muuttuivat jakson edetessä kohti loppua haastaviksi. Narukerän puolustus katkaisi hyvin läpiottelun korkeat pallot ja pelasi uhrautuvasti tiiviisti omaa maalia puolustaen. Vartti ennen pelin loppua WP/JPS yj sai kuitenkin vapaalyönnin, jonka Aleksi Niemi upotti maaliin ja tasoitti tilanteeksi 2-2.

Molemmilla joukkueilla oli vielä puolittaisia paikkoja ennen varsinaisen peliajan päättymistä, mutta tällä kertaa kumpikaan ei niistä onnistunut voitto-osumaa joukkueelle tekemään. Tuomarin viheltäessä pilliin lähdettiin koppiin virittelemään taistelutahtoa jatkoajalle.

Jatkoajan aluksi porilaisyleisö kannusti omiaan kohti voittoa ja Narukerän onnistuikin rakentamaan alkuun hyviä maalipaikkoja. Kolmen minuutin kohdalla vierasjoukkueen kannustajat katsomossa hurrasivat, sillä tuomari näytti rangaistuslaukausta sen jälkeen, kun läpiajoon päässyttä pelaajaa oli rikottu. Keräkatsomossa jännitettiin miten käy, sillä pallon mennessä maaliin kultaiset mitalit matkaisivat Varkauteen ja Jyväskylään. Laukauksen lähtiessä liikkeelle huokaistiin helpotuksesta, sillä kentällä heiluivat takaverkot eivät maaliverkot – Aleksi Niemen veto oli mennyt yli.

Hieman ennen ensimmäisen jatkoerän päättymistä Narukerä sai vapaalyönnin, jonka Eero Paavola syötti joukkueen kapteenille Joona Rajalalle. Rajalan jalkavammasta, eikä Paavolan käsivammasta ollut tietoakaan, kun pelaajat lähtivät pelivälineitä viskoen kohti Keräkatsomoa. Rajalan laukaus oli päätynyt vieraiden maaliin ja voitonjuhlat alkoivat Amiko-areenalla. Narukerän P21-joukkueessa pelasi yhteensä 23 pelaajaa kauden aikana, kaikki heistä ryntäsivät kentälle juhlimaan odotettua mestaruutta.

Jani Raukko kertoi olevansa ylpeä nuorista pelaajista,
- Nämä pojat ovat mestareita ja tulevaisuuden pelaajia. Mestaruus on hieno palkinto pitkäjänteisestä työstä, jota olemme tehneet. Voittamaan opitaan ja haluamme kehittää toimintaa nuorten kautta edelleen eteenpäin. Hieno päätös kaudelle ja tästä on hyvä jatkaa pelaajien ja seuraihmisten kanssa jatkaa kohti tulevaa.

Jaakko Hyvönen totesi, että kentällä ei kauneuksia nähty ja taistellen otettiin voitto,
- Peli olisi voinut kääntyä kummalle vain. Pelissä ammuttiin kolme rankkaria, joista ei maaleja tehty ja muutenkin väännettiin tasaisesti palloista. Oli varmasti katsojille kiva peli seurata, kun se meni jatkoajalle ja ratkaistiin peli pidemmän kaavan kautta.

Kapteeni Joona Rajala, kertoi että alkuvuoden loukkaantuminen jäi unholaan, kun finaali näkyi edessä,
- Aika kovalla uskolla itseni laitoin pelikuntoon ja tänään halusin vain pelata sekä auttaa joukkuetta. Loppu hyvin ja kaikki hyvin.

Rajala ja Hyvönen antoivat koko joukkueelle ansaitut kehut,
- Me halusimme tänään voittoa enemmän ja uskottiin siihen. Joukkue osoitti isolla J:llä, että kultaiset mitalit kuuluivat meille. Kaikki antoivat kentällä tänään kaikkensa ja nyt me juhlitaan!

P21-sarjan mitalistit: 1. Narukerä, 2. WP/JPS yj ja 3. Kampparit, joka voitti pronssipelissä Botnia/HIFK:n yj:n lukemin 3-0.