Montako maalia tehdään kulmalyönneistä?
16.1.2020 21:35 Uutiset / Pääsivusto

Perjantai-iltana pelataan Amiko-areenalla tärkeistä pisteistä. Matsissa kannattaa seurata miten joukkueet onnistuvat kulmalyönneissä.

Narukerä koki kovia muutama viikko sitten Mikkelissä, eikä onnistunut maalinteossa kertaakaan. Tuolloin Kamppareiden kotiottelussa Narukerä sai yhteensä 11 kulmalyöntiä, joista se ei onnistunut tekemään maalia.

Päävalmentaja Jani Raukko uskoo, että Amiko-areenan uusissa kirkkaissa valoissa saavutetaan vuoden ensimmäinen voitto ja Kampparit kaatuu,
- Tavoitteena on pitää ottelu vähämaalisena ja keskittyä omaan pelaamiseen. Omissa erikoistilanteissa meidän pitää terävöittää viimeistelyä ja vastaavasti huolehtia siitä, että vieraat eivät niissä onnistu. Pitkässä juoksussa pomput menevät loppujen lopuksi tasan, joten uskon kulmalyöntienkin edellisen pelin jälkeen taas löytävän maalinperukoille.

Kauden pelatuissa otteluissa Narukerälle on puhallettu yhteensä 96 kulmalyöntiä, joista se on onnistunut tekemään 13 maalia. Edellisellä kierroksella HIFK:n vieraana Narukerä jäi neljännen kerran tällä kaudella ilman kulmalyöntimaalia, vaikka sille osoitettiin Helsingissä peräti 17 kulmalyöntiä. Narukerä onnistui kulmalyönneissä kauden ensimmäisessä kotipelissään 40% osumatarkkuudella, joten tuolla prosentilla olisi taottu edellisellä kierroksella ainakin kuusi lisämaalia HIFK:n maaliin.

Vastustajaksi saapuvan Kamppareiden onnistumisprosentti kulmalyönneissä on alhaisempi kuin Narukerän ja se saa käytännössä joka kymmenennen laukauksen maaliin kulmasta, kun Kerän vastaava prosentti on 14.

Narukerän valmentaja Tuomas Erkkilä valaisee hieman miksi helpolta näyttävästä erikoistilanteesta ei tehdä runsaasti maaleja,
- Kulmalyönnin puolustaminen on 95 % halua ja tahtoa syödä pallo, uskallusta ottaa mustelmia. Loput 5 % on tietoa, kuinka vastustaja pelaa kulmansa. Ennakkoon käydään ns. ykköslyöjät läpi, mutta muuttujia on joukossa niin paljon, että vastuu jää ryntääjille, jotka pallon liikeradasta ja vastustajan kehonkielestä yrittävät lukea kuka lyö. Kulmatilanne pitää lukea todella nopeasti, joten virheitäkin tottakai tulee ja maalin todennäköisyys kasvaa.

Erkkilä myös muistuttaa, että onnistuneessa kulmassa kaikkien osapalasten tulee loksahtaa, jotta reppu heiluu,
- Kulmanantajan roolia on mielestäni isossa kuvassa vähätelty. Aina puheet kääntyvät hyviin lyöjiin, jotka paukuttavat pallon kattoon. Moni maali jäisi kuitenkin tekemättä, jos syöttö menisi taakse tai tulisi liian eteen. Kulman antajan pitää osata säätää syötön lujuutta riippuen kuka lyö. Onko lyöjä edessä vai onko perimmäisenä vai siltä väliltä. Osa lyöjistä haluaa, että syöttö tulee kohden ja osa haluaa sen itsestään hieman eteen. Taktisella puolella kulmat voidaan ratkaista silloin, jos joukkue tietää ja tiedostaa kuinka vastustajan ryntäys toimii.

Narukerän kokenut maalintekijä Tomi Mustonen on ollut molemmilla puolilla lukuisia kertoja kulmalyönnissä, sekä lyöjänä, että seisomassa maalinedessä rinta jännitettynä. Mustonen toteaa, että maalinedessä seisoessa ei jännitä,
- Ei siellä maalinedessä seisoessa mitään muuta mietitä kuin, että yritetään estää vastustajaa tekemästä maalia. Kaikki lähtee halusta suojella omaa maalia. Itselle ei ole tullut mitään mustelmia pahempia osumia. Pitääkin ajatella niin, että kaikki mustelmat ovat joukkueelle eduksi.

Mustonen muistuttaa, että kulmalyönti on todella vaarallinen erikoistilanne ja sen antaminen on monen asian summa,
- Kulmakuvioita harjoitellaan yleensä tarpeen mukaan. Toki niitä voisi treenata aina enemmän, mutta niiden harjoittelu riippuu esimerkiksi paljon sääoloista, pystyykö niitä harjoittelemaan.

Lopuksi Mustonen toivottaa kaikki tervetulleeksi viettämään perjantai-iltaa Amiko-areenalle,
- Kamppareiden kaatamiseksi ei mitään hokkuspokkus juttuja tarvita. Oma peruspeli pitää pysyä kasassa koko pelin ajan. Kaikki lähtee kurinalaisesta ja aktiivisesta puolustamisesta. Pallotemmon merkitys korostuu pelissä ja pyrimme kehittämään sitä koko ajan. Tätä kautta sitten saadaan laadukkaita hyökkäyksiä. Luvassa on varmasti vauhdikas ottelu, jossa Kampparit puolustaa kurinalaisesti ja pyrkii iskemään vastaan. Toivottavasti paikalle saadaan paljon katsojia!


   
Lisää uutisia
Narukerä ry
«  Joulukuu   »
Kategoriat