Henkilökuva Rinat Shamsutov
Julkaistu: 30.08.2019 00.00

Henkilökuva Rinat Shamsutov

Pitkään Ruotsissa pelanneen porilaiskasvatin Ville Aaltosen mielestä ensi talvena kannattaa laittaa Narukerän matsit kalenteriin.

Suomen jääpallomaajoukkueen pitkäaikainen kapteeni, Narukerä-kasvatti Ville Aaltonen myöntää, että kulmakarvat kohosivat, kun hän kuuli Rinat Shamsutovin siirtyvän Narukerään.
- Jos hakee vertauskohtaa jääkiekon puolelta, niin tämä on vähän sama, jos Pavel Datsyuk tai Jaromir Jagr siirtyisi Ässiin. Kaveri on pelannut todella pitkän uran maailman absoluuttisella huipulla ja hän on ollut kova tekijä sielläkin. Palkatkin ovat Venäjän-vuosina varmasti olleet kohdallaan. Perhe on asettunut käsittääkseni tukevasti Ruotsiin ja viime kaudella hän oli nostamassa nimivahvaa Tukholman AIK:ta pääsarjaan. Sekin on varmasti ollut mielenkiintoinen projekti. En osannut ajatella, että Porin Narukerä on luonteva seuraava etappi tähän jatkumoon.

Niin, mikä voi olla 46-vuotiaan huippupelaajan motiivi siirtyä Suomeen ja amatööritasolle?
- Se kiinnostaisi itseänikin tietää. Todella yllättävästä siirrosta on kyse. Luin viime keväänä Samsutovista henkilöhaastattelun, missä hän ilmoitti haluavansa vielä jatkaa pelaamista. Hän sanoi, että haluaisi pelata joukkueessa, missä on eteenpäin pyrkiviä nuoria pelaajia, joita hän voisi auttaa. Ehkä sieltä löytyy ainakin osasyy yllätyssiirtoon. Shamsutovin ei tarvitse enää miettiä vain itseään, vaan hänellä on varaa ajatella asioita laajemmin, Aaltonen pohtii.

Millainen pelaaja Rinat Shamsutov on?
- Ensimmäisenä on pakko mainita luistelu. Se on niin vaivattoman näköistä, mutta eteenpäin vievää. Porilaisille jääkiekkojunioreillekin voin suositella, että kannattaa talvella käydä katsomassa, miten luistinten kanssa pitää liikkua. Shamsutov on myös fyysisesti jämäkkä jätkä. Hän ei pienistä horju. Tarvittaessa hän osaa itsekin pelata kovaa. Maila- ja syöttötaito ovat myös huippuluokkaa. En ole ikinä pelannut hänen kanssaan samassa joukkueessa, mutta voin kuvitella, että hänen kanssaan on todella hieno pelata. Narukerän nuorille pelaajille haluan sanoa, että ottakaa oppia ja nauttikaa jokaisesta päivästä Shamshutovin kanssa.

Shamsutov on jo 46-vuotias. On selvää, että hän ei pelaa enää elämänsä parasta jääpalloa. Millaisissa asioissa korkea ikä voi näkyä?
- Palautuminen on hitaampaa. Luistelu on edelleen todella vahvaa, mutta voi olla, että siitä yksi napsu on pudonnut vuosien varrella. Shamsutov mahtuisi taitojensa puolesta edelleen jokaisen tai ainakin lähes jokaisen Ruotsin pääsarjajoukkueen avauskokoonpanoon, mutta korkea ikä on varmasti vähentänyt kysyntää. Kysymyksessä ei ole kuitenkaan halpa mies.

Shamsutovin kasvattajaseura on Alma-Ata Dynamo. Alma-Ata, nykyiseltä kirjoitusasultaan Almaty, on Kazakstanin suurin kaupunki. Shamsutov pelasi Kazakstanin maajoukkueessa vuoteen 1995 asti, mutta siirtyi sen jälkeen edustamaan Venäjää. Venäjän MM-joukkueessa hänet on nähty kuusi kertaa.
- En tiedä, miksi hän on edustanut Venäjää MM-tasolla niin harvoin. Luultavasti syy liittyy jotenkin venäläisen jääpallon sisäiseen hierakiaan. Taidoista maajoukkueen ulkopuolelle jääminen ei ole jäänyt kiinni.

Shamshutov pelasi edelliset kaudet Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja Aaltonen Ruotsin pääsarjassa,
- Netin kautta näin kuitenkin muutaman AIK:n pelin. Kyllä Shamshutov edelleen pystyi dominoimaan kenttätapahtumia. Hän on huippu-urheilija, joka on aina pitänyt itsensä kovassa iskussa.

Miten sarjan taso vertautuu Suomen liigaan,
- Olen pelannut Suomen liigassa viimeksi vuonna 2001. Olen kuitenkin nähnyt pelejä nettistriimien kautta ja harjoitellut monena kesänä Narukerän kanssa. Tältä pohjalta arvioisin, että Suomen liigan kärkijoukkueet voisivat yltää Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kärjen tuntumaan.. Ihan hyvä sarja Ruotsin Alsvenskan on. Jääpallon taso on noussut Ruotsissa laajan halliverkoston myötä. Ei Shamsutov todellakaan tule Poriin mistään harrastesarjasta, jatkaa Aaltonen.

Suomen liigassa on nähty viime vuosina jonkin verran venäläisiä pelaajia, myös Narukerässä. Osa heistä on ollut kotimaan jääpalloliigaan oikein hyviä pelaajia,
- Jokaisen heidän taustojaan en tunne, mutta sen uskallan sanoa, että Shamsutov tulee ihan eri planeetalta. Venäjän ammattilaisliigassa on paljon joukkueita ja tasoero kärjen ja tyvipään välillä on todella iso. Jossain häntäpään porukassa voi päästä kokeilemaan vähän keskinkertaisempiakin kavereita ja saada tavallaan liigapelaajan statuksen. Shamsutov pelasi vuodet 2004-2015 Venäjän parhaissa seurajoukkueissa. Kun joku Moskovan Dynamo vetää harjoituksissa 8 vastaan 8 -peliä, niin vauhti on varmasti kovempi kuin isossa osassa sarjapeleistä. Kun arjen tekeminen on tuollaista vuodesta toiseen, niin on selvä, että se näkyy kentällä.

Kesällä 40 vuotta täyttänyt Ville Aaltonen valmistautuu alkavaan kauteen Bollnäsin liigajoukkueen kanssa. Pelaamisen ohessa hänellä on puolipäivätoiminen virka paikallisessa urheiluakatemiassa.
- Tämä on ihanteellinen yhdistelmä, päättää Aaltonen

Ville Aaltonen
Syntynyt: 17. toukokuuta 1979.
Pituus: 183 cm, Paino: 90 kg.
Pelipaikka: Yleispelaaja.
Kasvattajaseura: Narukerä.
Seura: Bollnäs GIF (Ruotsi)
Ura: Narukerä (-2001), Ljusdal BK (2001-2004), Bollnäs (2004-2007, 2008-), Zorki (2007-2008).
A-maaottelut: 162.
Saavutuksia: MM-kisoissa yksi kulta, kaksi hopeaa ja yhdeksän pronssia. Suomen mestaruus (1998), Venäjän liigan hopea (2008), Ruotsin liigassa kolme hopeaa (2010, 2011, 2017). Valittu kaksi kertaa Vuoden jääpalloilijaksi Suomessa (2009, 2010).

Seuran uusimmat